S niektorými jedlami sa pri ich konzumácii trápime, pritom stačí použiť zopár osvedčených trikov a pôjde to ľahšie

Dodržiavanie zásad etikety platí v každodennom styku s ľuďmi, o stravovaní ani nehovoriac. Tu by sme si mali dať maximálne záležať na tom ako k jedlu pristupujeme a či každú potravinu vieme jesť takým spôsobom, ako si to vyžaduje. Mnohé totiž máme na tanieri len niekoľkokrát za život, a tak niet divu, že pri prvom kontakte s týmto druhom jedla si vyrobíme riadne faux pas.Košík plný húb.jpg
 
Naučiť sa zopár trikov ako konzumovať jednotlivé chody nie je žiadna veda, ak dodržíte týchto niekoľko rád.
 

  • Ako zistiť zrelosť avokáda
    Najskôr je potrebné určiť jeho zrelosť, až potom môžeme pristúpiť ku konzumácii. Odtrhnite stonku zvrchu avokáda, pod ňou sa objaví dužina, no ak má zelenú farbu, nie je plod ešte zrelý, v prípade hnedej farby je už prezretý. Vyberajte ten, ktorého dužina má maslovú farbu.
  • Hamburger hore hlavou
    Častokrát sa stáva, že jesť hamburger je trocha nepohodlné, pretože sa v rukách šmýka. Pomocou je, ak si ho otočíte. Vrchná časť žemle býva hrubšia, a tak do nej omáčka rýchlejšie vsiakne a bude aj viac odolávať tlaku, takže ani mäso vám z nej nevypadne.
  • Jednoduché šúpanie pomaranča
    Olúpať pomaranč je niekedy doslova veda, väčšina z nás to robí nesprávne. Základom je ostrý nôž, ktorým pomaranč rozrežete na polovicu a potom už len režte ďalšie plátky, ktoré by mali byť široké zopár centimetrov. Takto ho môžete naservírovať aj hosťom.
  • Získavanie šťavy z citrusov
    Namiesto odšťavovača je vhodné použiť kliešte na cestoviny, chytiť do nich citrus a stlačiť. Dostanete tak čistú šťavu na ďalšie použitie.

Interiér modernej kuchyne.jpg

  • Na banány z opačnej strany
    Toto ovocie každý z nás začína konzumovať odlomením časti pri stonke, to ale nie je správne. Banán treba odrezať na vrcholci vo vzdialenosti asi 1 centimetra a šupku otvoriť. Takto je to elegantnejšie.
  • Čo s jahodami
    V tomto prípade budete potrebovať slamku, ktorú prestrčíte cez celú jahodu zdola až hore a je po problémoch so stonkami aj so strednou časťou dužiny.
  • Rezanie húb
    Čerstvé šampiňóny alebo iné huby narezať je hračka, ak použijete krájač na vajíčka. Namiesto vajec tam vložte hríby a dostane krásne rovnako hrubé plátky. Jednoduché a elegantné riešenie.